Spiral Çeşitleri Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Spiral Çeşitleri Nelerdir?

Spiral, diğer adıyla rahim içi araç, dünya genelinde doğum kontrolü için en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Yapı olarak T şeklinde, geri dönebilen, kıvrılabilir ve ip aparatına sahip bir alettir. Bakır ve hormon içerikli olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Günümüzde spiral kullanım süreleri üretici firmaya göre değişiklik gösterebilir ve 3-10 yıl arasında değişen spiraller mevcuttur. Türkiye'de daha çok T şekilli spiraller kullanılmakta ve bu spirallerin kullanım süresi 5-10 yıl arasında değişmektedir. Genelde T şeklinde olsa da piyasada farklı şekillerde ve markalarda spiraller bulunmaktadır. Spirallerin alt kısmında genelde bir halka bulunur ve bu halkaya ip bağlıdır. Spiralde ip bulunmasının nedeni, spiralin çıkarılmasında kolaylık sağlamasıdır. Ayrıca, spiralde bulunan ip, kontrol anında spiralin kayıp kaymadığını göstermek için de yardımcı olur. Spiralin rahme yerleştirilmesi ya da çıkarılması işlemi oldukça kolaydır.

Piyasada çok farklı marka ve şekillerde spiral bulunsa da her birinin koruma mekanizması ve etkinlik oranı aynıdır. Bakırlı spirallerde kullanılan bakır miktarına göre kullanım süresi belirlenir. Türkiye'de en çok T şeklinde olan bakırlı spiraller tercih edilmektedir. Spiraller içeriklerine göre şu şekilde sınıflandırılabilir:

Bakırlı Spiraller

İstenmeyen gebeliği engellemek amacıyla rahim içine yerleştirilen, bakır özelliği olan T şeklinde bir alettir. Adet kanamasından sonra, gebelik şüphesi yoksa tercih edilen bir günde doktor tarafından rahme yerleştirilir. Vajinal enfeksiyon ya da aşırı vajinal kanaması olan kadınlar için uygun değildir. Bakırlı spirallerin koruma süresi 10 yıldır. Spiral takıldıktan sonra doktorun önerdiği günde kontrole gidilmeli ve bu kontroller yılda bir defa tekrarlanmalıdır. Bakırlı spirallere bağlı olarak kadınlarda ara kanama, aşırı kanama ya da kasık ağrısı gibi şikayetler oluşabilir. Bakırlı spiral, gebeliği %99 oranında önleyen güvenilir bir korunma yöntemidir.

  • Bakırlı spiraller, sperm öldürücü özelliğe sahiptir.
  • Döllenme gerçekleşse bile gebeliğin rahim içine yerleşmesini engeller.
  • Bakırlı spiral, sperm hareketliliğini önler.
  • Sezaryenle doğum yapanlar, sigara kullananlar, hipertansiyon, şeker hastalığı, anemi, kalp-damar hastalıkları, migren, kolesterol hastaları spiral kullanarak korunma sağlayabilir.
  • Bakırlı spiraller, farklı ilaçlarla etkileşim sağlamaz.

Bakır alerjisi olanlar, çok eşli bir hayat tercih edenler, genital aktinomikoz olanlar, cinsel yolla bulaşıcı bir hastalık için riskli olanlar, akut servisit ve vajinit problemi olanlar ve doğumsal olarak rahimde şekil bozukluğu olanlar bakırlı spiral kullanımı için uygun olmayan adaylardır.

Hormonlu Spiraller

Daha önce doğum yapmış kadınlar için tavsiye edilen güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Rahim içine yerleştirilen hormonlu spiral, çok az dozda hormon salgısı gerçekleştirerek gebelikten korunma sağlar. Dünya genelinde yine fazlaca tercih edilen spiral çeşitleri arasındadır. Bakırlı spiral gibi T şeklindedir. Hormonlu spiral %99 oranında koruma sağlayan güvenilir bir yöntemdir. Kullanım süresi 5 yıldır. Yoğun adet kanamaları yaşayan kadınlarda adet kanamalarını kestiği için avantajlı bir yöntemdir. Bu alanda tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Kadın gebelik istediği anda doktor tarafından kolaylıkla alınabilir ve spiral alındıktan sonra hemen gebe kalınabilir.

Hormonlu spiralin gebeliği birkaç yolla engellediği bilinmektedir:

  • Rahim ağzı salgısını yoğunlaştırır ve bu sayede spermin rahme geçişini engeller.
  • Spermin yumurta ile birleşmesini önleyerek döllenmeye izin vermez.
  • Rahim duvarını inceltici özelliği bulunmaktadır.

Hormonlu spiral, gebelik şüphesi olanlar, pelvik enfeksiyon geçirenler, vajinal enfeksiyona sık maruz kalanlar, rahim ve rahim ağzı kanseri olanlar, sebebi belli olamayan vajinal kanaması olanlar, rahim içi boşluğunda şekil bozukluğu olanlar için uygun bir korunma yöntemi değildir. Bunların haricinde 1 yıl boyunca gebelik planlamayan kadınlar, doktor muayenesinden sonra doktor uygun görmüşse hormonlu spiral kullanımına başlayabilir. Hormonlu spiral takıldıktan sonra birkaç ay adet düzensizliği, ara kanama gibi şikayetler yaşanabilir. Bu şikayetler bir süre sonra ortadan kalkar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yiğit

23 Temmuz 2024 Salı

Spiralin rahme yerleştirilmesi sırasında hissettiğiniz rahatsızlık ne kadar sürüyor ve bu işlem sonrasında günlük yaşantınıza hemen dönebildiniz mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yiğit, spiralin rahme yerleştirilmesi sırasında hissedilen rahatsızlık genellikle kısa süreli oluyor ve çoğu kadın bu işlemin ardından günlük yaşantısına hemen dönebiliyor. Ancak, her bireyin ağrı eşiği farklıdır ve bazıları işlem sonrasında hafif kramp veya rahatsızlık hissedebilir. Bu durum genellikle birkaç saat ile birkaç gün arasında sürebilir. Herhangi bir uzun süreli rahatsızlık veya anormal belirti yaşarsan, doktoruna danışman en iyisi olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Spiral Takılırken Acır mı?

Spiral Takılırken Acır mı?

Spiral Hamile Kalınır mı?

Spiral Hamile Kalınır mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Spiral Yan Etkileri Nelerdir?

Spiral Yan Etkileri Nelerdir?

Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiral Çıkartma Yöntemleri

Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiral Çıkartma Yöntemleri

Spiral Nedir? Spiral Doğum Kontrol Yöntemi

Spiral Nedir? Spiral Doğum Kontrol Yöntemi

Gebelikten Korunma Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikten Korunma Spiral Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Spiral Kısırlık Yaparmı

Spiral Kısırlık Yaparmı

Güncel

Spiral Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Spiral Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Doğumdan Sonra Spiral Ne Zaman Takılır?

Doğumdan Sonra Spiral Ne Zaman Takılır?